KARANLIK MADDEYİ İLK KEŞFEDEN BİLİM İNSANI - VERA RUBİN -


Vera rubin ile ilgili görsel sonucu
Karanlık madde, günümüzün bilim dünyasında oldukça önemli bir tartışma ve araştırma konusudur. 
Karanlık maddenin keşfi bilim dünyasında ve evreni algılayışımızda büyük bir devrim yaratmıştır.
Bilim dünyasında devrim niteliğinde olan çalışmalar daima nobel ödülü ile taçlandırılırken ve çalışmayı yapan bilim insanları adını tarihe yazdırırken, karanlık maddeyi keşfeden Vera Rubin, adını tarihe NOBEL'İN UNUTTUĞU KADIN  olarak yazdırdı.

Vera Rubin, çocukluğundan beri gökyüzüne oldukça meraklıydı. Her gece uyumak yerine yıldızları seyretmeyi tercih ettiğini kendisiyle yapılan bir röportajda dile getirmişti. Rubin'in göküzüne olan bu merakı, keşfetmeye ve öğrenmeye olan tutkusu onu bilim dünyasındaki bütün zorluklara göğüs germesine ve devrim niteliğinde bir keşif yapmasına neden oldu.
Lisedeki Fizik öğretmenin 'Üniversitede başarılı olmak istiyorsan bilimden uzak dur' sözlerine aldırmayan Rubin, tutku ve merakının peşinden gitti. Vassar üniveristesinde eğitimine devam eden Rubin, Fakültenin tek kadın öğrencisiydi. Vassar üniversitesinden mezun olduktan sonra Princeton Üniversitesi Astronomi Bölümü'ne başvurdu ancak kadın olduğu için kabul edilmedi. Bilim dünyasındaki cinsiyet ayrımcılığını derinden yaşayan ancak mücadele etmekten hiç vazgeçmeyen Rubin, Cornell Üniversitesinde Yüksek lisansını tamamladı. Hatta Yüksek Lisans tezini ünlü fizikçi Richard Feyman'ın da içerisinde bulunduğu bir komitenin önünde sundu.
Rubin, 1960 yılında Carniege Entitüsü' nde meslektaşı Kent Ford ile galaksizimize en yakın olan Andromeda galaksinini gözlemleyerek galaksinin merkezindeki yıldızların yörüngede nasıl döndüğünü saptamaya çalıştı.

Newton'un Evrensel kütle çekim yasasına göre Galaksinin merkezine yakın olan yıldızlar, merkeze uzak olan yıldızlara göre daha hızlı döner. Ancak, Rubin yaptığı gözlemler ile galaksinin merkezine yakın olan yıldızlar ile merkeze uzak olan yıldızların yörüngede dönme hızlarının aynı olduğunu gözlemledi.

Bu sonuç, Newton'un evrensel kütle çekim yasası ile çelişiyordu. Bir çok galaksiyi inceledikten sonra yıldızların bu hareketine görününen maddenin ötesinde bir şeyin neden olduğunu, bu şeyin ışık ile etkileşmediğini ve ışığı yaymadığını ileri sürdü ve  Karanlık Madde adını verdi.

Günümüzdeki modellemelere göre evrenin %5'ini görebildiğimiz madde, %28'ini karanlık madde, %67'sini ise karanlık enerji oluşturmaktadır..


Rubin, Astronomi alanında bir çok ödül alsa da, Nobel Ödülü almaya layık görülmedi.


".... sayılarım ismimden daha önemli. Eğer astronomlar, yıllar geçse de halen benim verilerimi kullanmaya devam ediyorsa, bu benim için en büyük iltifattır."

Rubin, bu sözüyle bilim dünyasında yapmış olduğu katkının her şeyden daha değerli olduğunu ve bundan oldukça hoşnut olduğunu vurgulamıştır.

Vera Rubin, 2016 yılında, 88 yaşında hayatını kaybetti.
Günümüzde halen Rubin'in bulduğu sonuçlar kullanılıyor ve karanlık madde üzerine oldukça yoğun çalışmalar yapılıyor.

Unutmayın, bilim dünyası kadınlar için daha agresif,daha çetin ve daha rekabetçidir.


Bilimle kalın...

MRS PROFESSOR






Yorumlar

  1. Harika bir yazı olmuş ben de bloğuma bekliyorum https://rnkync.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. En kısa zamanda blogunuza göz atacağım Rana Hanım..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

0/0 NEDEN TANIMSIZDIR ?

KİTAP ÖNERİSİ - Franz Kafka- DÖNÜŞÜM