KİTAP ÖNERİSİ- Beyaz Zambaklar Ülkesinde

BEYAZ ZAMBAKLAR ÃœLKESÄ° ile ilgili görsel sonucu     " Birkaç yıl önce* Moskova'daki Büyük İmparatorluk Tiyatrosu'nun duvarlarında beklenmedik bir şekilde büyük çatlaklar belirdi. Temelden çatıya kadar uzanan bu çatlaklar yüzünden  kocaman binanın çökerek, hem içeride hem de bina yakınında bulunan insanların enkaz altında kalması tehlikesi ortaya çıkmıştı. Binanın temeli boyunca birkaç yerde toprağı kazarak, bu çatlakların nedenini araştırmaya başladılar. Ortaya şu sonuç çıktı: İmparatorluk Tiyatrosu'nun taştan yapılmış dev binası çürük ve parçalanmakta olan ahşap bir temel üzerinde yükselmekteydi.
     
         Yüz sene boyunca bu dev bina inşa edilirken toprağa büyük kalın kazıklar çakılarak, bunların üzerine kalın meşe kirişler atılmış, yükse taş duvarlar bu kirişler üzerine inşa edilmişti. O dönemin standartlarına göre benzer temel yeteri kadar sağlam kabul edilmekteydi.
       
          Tiyatro bu temel üzerinde yüz sene durabilse de, zamana karşı fazla direnemedi. Kalın kirişler çürürken, duvarlar eğilmeye ve çatlamaya yüz tuttu. Duvarların çökme tehlikesi üzerine, ne yapılması gerektiği tartışılmaya başlandı. Bina tamemen yıkılmalı mıydı ?
       
         Mühendisler farklı bir karar alarak, çürüöüş kirişleri tedricen, bölüm bölüm büyük granit bloklarlar değiştirmeye başladılar ve bu yolla binanın temelini baştan sona değiştirdiler. İmparatorluk tiyatrosunun binası yenş bir temele kavuştu ve bugün de bu temel üzerinde sağlam bir şekilde durmaktadır.
       
         Devletin Tarihi ve halkların yaşam öyküsü de Moskova'daki İmparatorluk Tiyatrosu'nun inşasına benzer. Devlet yapısının eskimiş ve çürümeye başlamış temelleri, geçmiş dönemlerde etkili olan yönetim şekilleri bugün anlamını yitirmiş ve işleyemez hale gelmiştir. Bilge bir atasözü "yeni dönem beraberinde yeni şarkılar getirir" demektedir. Değişen ve yenilenen nesiller yeni anlayışlar, gayeler ve taleplerle gelmektedir. Bu yeni nesil insanlara geçerliliğini çoktan kaybetmiş yönetim şekilleri zorla dayatılamaz. Yeni nesillerin hayatının temelini mantıklı, adil ve sağlam bir devlet yönetimi esasına göre şekillendirmek gerekmektedir."
* kitabın ilk yayımlanma tarihi(1923) göz önünde tutulmalıdır.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde- Grigoriy Petrov- Alıntı

Keyifli okumalar..

Profesör Hanım




Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Grigory Petrov‘un ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabını ilk olarak üniversitede okumuştum. Öyle güzel bir kitap ki bu kitabı bitirdiğinizde yeniden okumak isteyeceksiniz. Her sayfası; altı çizilecek, ders niteliğinde cümlelerden oluşuyor.

    Grigory Petrov; eserinde ülkenin ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok farklı alandaki gelişimini ele alıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de başucu kitaplarından olan ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” kitabından derlediğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/beyaz-zambaklar-ulkesinde-kitabindan-20-etkileyici-alinti/

    ‘’İnsan hiçbir şey karşısında, hiçbir zaman düşmemeli, yere kapanmamalıdır.’’

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

0/0 NEDEN TANIMSIZDIR ?

KİTAP ÖNERİSİ - Franz Kafka- DÖNÜŞÜM

KARANLIK MADDEYİ İLK KEŞFEDEN BİLİM İNSANI - VERA RUBİN -