EYVAH, DÜNYA ISINIYOR !!!

           Bildiğiniz gibi  son günlerde hava sıcaklıklarında ciddi bir artış söz konusu. Hava sıcaklıkları artarken bir yandan da iklimlerin de değiştiğinin fakındasınız. Ama kötü haber ! Bu sıcaklık artışları, iklim değişiklikleri gerekli önlemler alınmazsa daha da artacak. Çünkü DÜNYA GİTTİKÇE DAHA ÇOK ISINIYOR !!!

           Peki nasıl ısınıyor bu dünya ? 

 Öncelikle canlıların yaşamını sürdürebilmesi  dünyanın belli bir ısıya sahip olması gereklidir. Dünyanın ısısını canlılığın yaşamını sürdürebilmesi için ayarlayan ve dengeleyen dünyayı kuşatan atmosferimizdir.

Atmosferimizin içinde başta Karbondioksit(CO2) olmak üzere, Azot, Su buharı, Oksijen.. vs gibi birçok gaz bulunur. Atmosferimiz bu gazlardan meydana gelir ve en önemlisi bütün bu gazların atmosferimizde belirli bir bulunma oranı vardır.  Güneş ışınları önce atmosferimize gelir ve atmosferden geri yansırken ışığın bir kısmı atmosferimiz tarafından tutulur. Atmosfer tarafından tutulan bu ışık ile dünya üzerindeki ısı dengesi sağlanır. Bu olaya SERA ETKİSİ adını veriyoruz.
Sera etkisi, dünyanın ısıl dengesini ayarlayarak canlıların yaşamını sürdürmesine katkıda bulunuyor.

Peki, dünyanın daha çok ısınmasına neden olan şey ne ?


.
Daha demin atmosfer içerisinde bulunan her gazın atmosfer içerinde belirli bir bulunma oranı var demiştik. İşte bu oranın artması atmosferin daha çok ısınmasına, atmosferin daha çok ısınması da dünyadaki karaların, denizlerin ve havanın ısınmasına neden oluyor. Ve bu ısınma git gide daha çok artıyor. İşte bu duruma da KÜRESEL ISINMA diyoruz.

Kullandığımız arabaların egzoz gazları, fabrikaların atık gazları, Fosil yakıt kullanımları , başta Karbondioksit (CO2) olmak üzre atmosferde bulunan gazların oranlarını artırarak küresel ısınmanın git gide artmasına yol açarken bir yandan da yapılan orman katliamları, ağaçların kesilmesi küresel ısınmanın artış sürecini hızlandırmaktadır.

Peki, küresel ısınma dünyaya nasıl zarar verir?

Evet, bu da üzerinde durmamız gereken önemli bir soru.

Dünyamızın   dörtte üçü (3/4) sularla kaplıdır. İçinde bulunduğumuz kıtaların su altında kalmamasının nedeni kutuplardaki  buzullardır. Yani suların büyük bir kısmı buz halinde bulunarak dünyada bir denge sağlanmıştır. Dünyanın ısınması buzulların gittikçe daha çok erimesine yol açıyor ve denizlerin okyanusların su seviyesi artıyor. Bununla birlikte kutuplarda yaşayan bir çok canlı yok olma tehlikesi yaşıyor..
Bu da yavaş yavaş sel baskınlarının başlaması ve gerekli önlemler alınmaz ise dünyanın sular altında kalmasına neden olur.
Küresel ısınma yüzünden iklim değişikleri yaşamaya başladık bile ve bir çok canlı türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya...

Bununla birlikte karbondioksit miktarı gittikçe arttığı için oksijen miktarı azalmaya başlayacaktır ve hiç bir canlı oksijen olmadan yaşayamaz..

 Pekala, küresel ısınmayı durdurmak için nasıl önlemler almalıyız ?

Bildiğiniz üzere ağaçlar atmosferdeki Karbondioksit(CO2) oranını azaltarak  oksijen üretirler. Ve küresel ısınma ile  baş edebilecek en büyük faktördür. Bu yüzden ormanları ve ağaçları korumalıyız.

Atmosferdeki Karbondioksit (CO2) azaldıkça atmosferde çok fazla ısınmamaya başlayacaktır. Çünkü en çok ısıyı Karbondioksit tutmaktadır.

Bununla birlikte doğal enerji kullanımını artırarak, doğa ile dostça yaşamaya başlamalıyız.

Güneş enerjisi, Rüzgar enerjisi gibi doğal enerjileri kullanmak daha faydalı olacaktır.

Neden güneş enerjisi ile çalışan arabalar üretilmesin...

Tekolojimiz gittikçe gelişiyor ve doğayla dostça yaşayabileceğimiz standartlarda üretim pek ala yapılabilir.

Bununla birlikte fabrikalardaki atık gazların ve kimyasallarında kontrol altına alınması gerekmektedir...

Bu tür örnekleri daha da fazla çoğaltabiliriz.

Eğer bu önlemler alınırsa Küresel ısınma ile baş edilebilir ama alınmazsa çok ciddi sonuçlar doğuracağı aşikardır.

HEPİMİZİN KİMLİĞİNİN İNSAN OLDUĞUNU UNUTMADAN VE BU DÜNYANIN HEPİMİZE AİT OLDUĞUNU BİLEREK; GEZEGENİMİZE, ÇEVREMİZE  SAHİP ÇIKALIM ...     


         

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

0/0 NEDEN TANIMSIZDIR ?

KİTAP ÖNERİSİ - Franz Kafka- DÖNÜŞÜM

KARANLIK MADDEYİ İLK KEŞFEDEN BİLİM İNSANI - VERA RUBİN -